Библия на любовните взаимоотношения

Библия на любовните взаимоотношения

Проф. д-р Харвил Хендрикс и неговата партньорка проф. д-р Хелън ЛаКелли Хънт са легенда в средите на психолозите и терапевтите по отношение на партньорските и семейните взаимоотношения. Повече от 50 години (от 1961 г.) те практикуват психология на любовните, партньорските и семейните взаимоотношения.

Книгата на Харвил Хендрикс вече е преведена на 66 езика и са продадени над три милиона копия от нея. Наричат я „Библия на любовните взаимоотношения“, защото е настолно ръководство за създаване на добри партньорски взаимоотношения и няма аналог в света.

Семинарът е едно по-дълбоко и осъзнато преживяване и е своеобразно продължение на книгата. В него се използва научен подход, според който всяко нещо се проверява и доказва, преди да бъде приложено. Той е най-популярната в света „работилница за двойки”. Всяка седмица се правят между 10 и 25 семинара по целия свят или повече от 1,000 семинара годишно. За 30 години са проведени над 30,000 семинара, през които са преминали стотици хиляди двойки.

Международният Имаго институт за партньорски взаимоотношения вече 30 години допринася за разбирането на психологията на индивида и тайните на любовните взаимоотношения. Днес има повече от 2000 обучени терапевти, които практикуват Имаго терапия в 38 държави. Освен това, хиляди двойки успешно трансформират връзките си в “безопасни, съзнателни и страстни взаимоотношения”.

Харвил преди Хелън

Харвил Хендрикс е роден през 1935 г. в Стейтсборо, Джорджия, САЩ. Той е ръкоположен баптистки пастор. През 1957 година завършва бакалавърската си степен в Университета в Джорджия. Продължава с магистърска и докторска степен по психология и религия в Университета в Чикаго.

Когато започва кариерата си като терапевт, той консултира както индивидуално, така и по двойки. Предпочита индивидуалните консултации, за да избегне сложните отношения, които са неизменна част от браковете. В крайна сметка, той залага на традиционния подход на терапевтите – ориентира се към проблемите в двойката. Ако това не свърши работа, той прехвърля всеки от партньорите в различна група или ги консултира индивидуално.

През 1967 г. Харвил забелязва, че бракът му започва да се разпада, точно както браковете на пациентите му. Той и съпругата му анализират всеки аспект от осемгодишния им брак в детайли, за да открият къде се коренят проблемите им и да ги преодолеят. За съжаление, нищо не помага и през 1975 г. те решават да се разведат.

Докато стои в съдебната зала и чака реда си пред съдията, Харвил чувства, че се е провалил както като съпруг, така и като терапевт. Години наред той изнася лекции за брака и семейството пред студенти и консултира двойки, а накрая не успява да спаси собствения си брак. Въпреки образованието и опита си, той не знае отговорите на въпросите, които измъчват и другите мъже и жени, които стоят срещу него в залата и чакат реда си да се разведат…

През следващата година Харвил Хендрикс заспива и се събужда с остро чувство на липса. “Когато си лягах вечер, гледах тавана и се опитвах да намеря някакво обяснение за проваления ми брак.” Разбира се, той и жена му – както всички разведени – имат поне десет причини да се разведат. Той не харесва в нея това, тя не харесва в него онова, имат различни интереси, гледат в различни посоки… Въпреки това, Харвил чувства, че зад всички дребни причини се крие една голяма причина за нещастието им, която му се изплъзва.

Времето минава и неговото отчаяние преминава в непреодолимо желание да намери отговора на въпроса защо бракът му се проваля. Убеден е, че трябва да използва нещастието си, за да научи нещо. Накрая решава да се фокусира върху терапията на връзките. Докато проучва книгите и статиите по темата, с изненада открива няколко смислени дискусии относно брака.

Повечето материали сочат към психологията на индивида и семейството. За съжаление, Харвил не открива теория, която обяснява тънкостите на отношенията между мъжете и жените и силните емоции, които могат да разрушат един брак.

Харвил и Хелън

През 1977 г. – две години след развода си – Харвил среща Хелън ЛаКелли Хънт. По това време тя завършва магистърска степен по Семейно консултиране. Още първата им вечер заедно Харвил й споделя, че неуморно търси отговори на въпросите: “Защо е толкова трудно двойките да останат заедно?” и “Защо любящите отношения се превръщат в опостушителни, когато връзката започне да се разпада?”.

Хелън е привлечена от възможността да споделя полуоформените му идеи за партньорските взаимоотношения. На петнадесетата минута от техния разговор, тя казва: “Начинът, по който говориш за централното място във взаимоотношенията, ми напомня за една мисъл на Мартин Бубер”. След това тя цитира откъс от Фьодор Достоевски, който е запомнила като млада: “Човекът, който копнее да види Господ лице в лице, не търси Господ в непокътнатата празнина на своя ум, а в човешката любов”. Хелън усеща накъде се е запътил Харвил, дори и той още да не го е знаел.

Защо традиционната терапия не работи?

През следващите няколко години Харвил и Хелън забелязват, че много от двойките търсят връзка, която е по-дълбока и по-смислена от тази, която родителите им са имали. За съжаление, по това време фокусът на терапията е върху психиката на индивида, а не върху динамиката на връзката. Основната теория е, че работата по проблемите на всеки човек би създала двама уравновесени партньори, които могат да се съберат и с малко усилия да създадат удовлетворяваща любовна връзка.

Тази традиционна форма на терапия има ограничен процент успех. Около две трети от двойките не успяват да преодолеят различията си и решават да се разделят. Някои от тези, които успяват да останат заедно, имат нужда от повече подкрепа, отколкото им е осигурена. Консултациите им помагат да разберат по-добре собствените си проблеми и да подобрят комуникационните си умения. Връзката им обаче не се подобрява, защото все още действат по старите самоунищожителни начини.

Какво е Имаго теория и терапия?

Харвил осъзнава, че партньорите в една връзка трябва да се откажат от илюзията, че те са център на Вселената и да се научат да гледат един на друг като равни. Когато се откажат от борбата за централното място, се случва нещо неочаквано – връзката им се превръща в център. Тогава те могат да започнат да работят за нея, а не срещу нея. Те също трябва да приемат факта, че в една интимна връзка се проявяват всички неразрешени проблеми от детството им и че е възможно да ги разрешат, като работят заедно върху тях. Ние сме родени във връзка, наранени сме във връзка и можем да бъдем напълно излекувани единствено във връзка.

На базата на опита си и на теориите, които откриват в научната литература, Харвил и Хелън постепенно развиват напълно нова теория за брачната терапия, наречена “Imago Relationship теория и терапия”. Тя обединява психология, поведенчески науки, западна духовна традиция, както и елементи от транзакционния анализ, Гещалтовата психология, теорията на системите и когнитивната терапия. Всички тези гледни точки им помагат да разберат психологията на индивида и да разкрият тайната на любовните взаимоотношения.

Терминът “Имаго” означава “огледало”. Според Имаго теорията, ние формираме образа на идеалния ни партньор като резултат от взаимоотношенията ни с хората, изиграли ключова роля през първите 18 месеца след раждането ни. Много често несъзнателно избираме партньори, които най-вероятно ще ни разочароват. Например една много подредена жена може да бъде привлечена от много разхвърлян мъж. Това може да доведе до личностно развитие, но също така може да допринесе и за развитието на конфликти.

Конфликтите са полезни

Според теорията, конфликтите са възможности за лечение и израстване и трябва да се използват за подобряване на комуникацията между партньорите. Правилният партньор ни помага да предолеем предизвикателствата и да се справим с липсите във взаимоотношенията ни от детството. В тази връзка бракът служи като форма на терапия и има силата да излекува раните ни от детството.

Харвил и Хелън препоръчват двойките да следват три ключови стъпки, за да разрешат проблемите в своите взаимоотношения и да подобрят интимността си.

Първо, партньорите трябва да се изслушат внимателно. След това, трябва да “отразят” това, което са чули, вместо да реагират импулсивно, да застават в защита или да се нападат. Например партньорът ви може да каже: “Ако разбирам правилно, ти казваш, че се чувстваш наранен, когато не измия съдовете”.

Втората стъпка е валидирането. Единият партньор трябва да потвърди гледната точка на другия. Не е необходимо партньорите да се съгласяват. В примера с чиниите, партньорът би могъл да каже: „Разбирам, че това може да те накара да се чувстваш пренебрегнат”.

Третата стъпка е единият партньор да се постави на мястото на другия. Партньорът, който не мие съдовете, например, ще съчувства на неудовлетвореността на партньора си. Този, който изисква миенето на съдовете, може да се научи да съчувства на причините, поради които неговият или нейният партньор пренебрегва тези задължения.

Семинари, световен бестселър и награди

Когато Хендрикс започва да прилага теорията си, работата му с двойки става неизмеримо по-удовлетворяваща. Броят на разводите сред консултираните му клиенти силно намалява. Двойките, които остават заедно, са много по-удовлетворени от браковете си. Понеже работата му става популярна, той започва да изнася лекции както за необвързани, така и за двойки.

През 1981 г. Харвил създава семинар за двойки, наречен “Да останем заедно”, както и обучение за професионалисти в областта на психотерапията. Харвил и Хелън са в еуфория от огромния интерес към “Имаго терапия”. Все повече терапевти проявяват интерес да бъдат обучени на този нов начин за работа с двойки.

През 1987 г. Харвил и Хелън основават Международния Имаго институт за партньорски взаимоотношения (Imago Relationships International – IRI). Неговата основна мисия е да създаде нов модел на партньорски взаимоотношения. През 1988 г. Харвил Хендрикс издава книгата “Да получим любовта, която желаем: ръководство за двойки”, която става световен бестселър и му донася наградата OWL Следващата година Хендрикс участва в шоуто на Опра Уинфри, а Би Би Си заснема документален филм за семинар по Имаго терапия, който се провежда по време на круиз.

Ако искате да преживеете това и да трансформирате вашите взаимоотношения в една осъзната, страстна и емоционална връзка, както и да получите любовта, която желаете, посетете този семинар:


Игра Imago Relationships

 

Играта се състои от четири части. За всяка част има трима печеливши, които ще спечелят една книга “Да получим любовта, която желаем: ръководство за двойки”. След приключване на последната четвърта част на случаен принцип ще бъде избран победител за голямата награда, който трябва да е отговорил правилно и на четирите части от играта. Голямата награда е 50% намаление от стойността на семинара който ще се проведе на 7 и 8 Октомври 2017 г.
Допуска се повече от един опит за отговаряне на викторината.Кои са Харвил и Хелън?


Игра втора част

Бестселър “Получи любовта, която желаеш”


Игра трета част

Какво е Имаго?


Игра четвърта част

Как един Имаго семинар може да промени живота ти?

Developed by - DeFacto Studio