Какво е Имаго терапия на връзката? (Втора част)

Какво е Имаго терапия на връзката? (Втора част)

Защо бихме искали някого, който притежава позитивните и негативните черти на нашите родители?

Много фактори подхранват нашето привличане към човека, с когото искаме да прекараме живота си. “Имаго”-то е важен фактор. На базата на много изследвания и своя опит като психотерапевт, Д-р Харвил Хендрикс осъзнава, че ние имаме “образ” на качествата, както позитивни, така и негативни, които ни привличат у хората, особено тези, които обичаме.

Разбирам защо бихме били привлечени от някой, който притежава положителни качества като привързаност и надеждност. Защо обаче ни привличат хора, които притежават негативните качества на нашето “имаго”?

Една причина за това е, че когато се влюбваме, не се активира логичната, методична част от мозъка – дори и ако имаме проблясъци на логика! Влюбването подхранва по-примитивната част от мозъка ни. Това е областта, където се съхранява емоционалната ни памет.

Дори и да забележим някои негативни качества у потенциалния ни любовен партньор, ние сме позитивно настроени. Например той е човек, който понякога се отдръпва като татко или е страстен и ентусиазиран и се държи малко контролиращо като мама. Под влиянието на любовта, може да забележим отдръпването и леко контролиращото поведение, но няколко неща се случват:

 • Разказваме си по-позитивни истории за поведението му. Например: „Нейният контрол всъщност е страст и ентусиазъм. Тя е умна жена, която знае какво иска в живота и го преследва”. Интровертът е “разумен, обмисля всичко и ти дава пространство да изразиш себе си”.
 • Понеже виждаме положителните качества, любовта ни кара да повярваме, че понеже този човек ни обича, тази любов ще ни даде това, от което винаги сме имали нужда да получим от мама и татко (други възрастни – ключовите хора в нашето детство). Така че човекът, който е малко дръпнат, винаги ще бъде до нас, защото ни обича. „Въпреки че Джейн е малко контролираща, тя уважава това, което чувствам и мисля. Дори и тя да мисли различно, не би се опитала да ме контролира.”
 • Любовта може да ни доведе до изцеление и растеж. Може да ни накара да се чувстваме наистина живи и да бъдем най-добрата версия на себе си. Човекът, който леко се отдръпва, игнорира ни или ни контролира, е точно човекът, за чийто интерес и приемане сме копнели. И като ни го даде, непосрещнатите ни нужди и копнежи са изцелени. В същото време човекът, който се чувства игнориран, се опитва да създаде връзка, да сподели някои от мислите и чувствата си, защото ни обича. Така всъщност показва какъв човек е. Той може да се научи да е на разстояние, без да губи връзка. Или „когато човекът се опитва съзнателно да чуе и да уважи моите мисли и чувства, тя/той ще запази страстта, ентусиазма и увереността си. Тя/той ще изрази мнението си, но ще приеме, че има и други гледни точки”.

Друг пример може да бъде, че си обичал любящия си партньор, когато за първи път си се влюбил, но сега привързаността му те задушава. Любовта в семейството, в което си пораснал, е била задушаваща, защото някой от родителите ти те е използвал като довереник. Чувствал си, че ти трябва да си родителят. Така че партньорът ти, който иска повече близост, може да пусне филма с предишния ти опит с “близост = нужда и задушаване”, без да иска. Като го направи, ти дава възможност да преоцениш някои от вътрешните истории, които си разказваш за неговото поведение. Може също да ти помогне да останеш в настоящето, когато осъзнаеш, че може да има алтернативна история и може да ти помогне да не заемеш отбранителна позиция. Така може да отстъпиш от “борбата за власт” (която е повече борба за самозащита), която създава конфликти и безизходици.

В това видео създателят на Имаго терапията на връзката д-р Харвил Хендрикс говори за “имаго”-то и защо партньорът ти те кара да покажеш най-лошото от себе си:

Ами ако съм избрал някой, който не ми пасва?

Чудесно! Най-вероятно си с точния човек! Той/тя най-вероятно притежава чертите от характера ти, които все още не си развил, както и ти притежаваш някои от неговите/нейните. И двамата можете да се научите да си помагате и да израствате заедно. И защото за партньора ти е трудно да ти даде това, от което имаш нужда най-много (което значи, че той/тя е достатъчно добра „реплика” на вече познатата ти любов), те ще натиснат „бутоните”, които активират негативните истории като “Аз не струвам”, “Каквото и да правя, никога не е достатъчно добро” и ще те подканят да видиш какво трябва да се промени. С някои инструменти ти и съпругът ти можете да станете партньори, вместо противници, в изцелението и растежа – както като индивиди, така и като двойка.

Ако се изкушаваш да си потърсиш друг партньор, върни се на тази статия. Също запомни, че твоето Имаго, истории и „бутони” са винаги с теб. Ти може и да си намериш друг партньор, но в даден момент, той/тя ще натисне същите бутони и ще почувстваш дежа вю. И най-вероятно пак ще бъдеш привлечен от човек, който се доближава до твоя модел за вече познатата ти любов и за него ще бъде много трудно да ти даде това, от което се нуждаеш. Затова има смисъл да свършиш тежката работа там, където си.

Това не означава, че хората никога не трябва да се развеждат, но означава, че разводът няма нужда да се случва. Означава и че ако не работиш върху историите, които си разказваш, „бутоните”, самозащитните механизми и неразвитите части от теб, това ще води до повтарящи се разочарования в любовта и партньорствата в живота. Ако не се промениш, връзките ти няма да се различават много, без значение с кого си. В даден момент, изцелението и растежа ще трябва да се случат и непрекъснатите конфликти ще ти го докажат.

Първа част – Кои са Харвил и Хелън?

Натиснете линка на картинката и отговорете правилно на въпросите, които се намират на страницата на играта.


Втора част – Бестселър “Получи любовта, която желаеш”

Натиснете линка на картинката и отговорете правилно на въпросите, които се намират на страницата на играта.


Трета част – Какво е Имаго?

Натиснете линка на картинката и отговорете правилно на въпросите, които се намират на страницата на играта.


Четвърта част – Как един Имаго семинар може да промени живота ти?

Натиснете линка на картинката и отговорете правилно на въпросите, които се намират на страницата на играта.Съдържание

Първа част:

 • С КАКВО ИМАГО ТЕРАПИЯТА НА ВРЪЗКАТА Е РАЗЛИЧНА ОТ ДРУГИТЕ ТЕРАПИИ?
 • КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА „ИМАГО”?
 • НАШАТА ИСТОРИЯ
 • ЗАЩО ТОВА Е ВАЖНО В БРАКА И ЛЮБОВНИТЕ ВРЪЗКИ?
 • КАК НАШАТА ИСТОРИЯ ВЛИЯЕ ВЪРХУ ПОВЕДЕНИЕТО НИ?
 • ИМАГО И ХОРАТА, ОТ КОИТО СМЕ ПРИВЛЕЧЕНИ

Втора част:

 • ЗАЩО БИХМЕ ИСКАЛИ НЯКОГО, КОЙТО ПРИТЕЖАВА ПОЗИТИВНИТЕ И НЕГАТИВНИТЕ ЧЕРТИ НА НАШИТЕ РОДИТЕЛИ?
 • АМИ АКО СЪМ ИЗБРАЛ НЯКОЙ, КОЙТО НЕ МИ ПАСВА?

Трета част:

 • Очаквайте …Developed by - DeFacto Studio