Защо емоционалната интелигентност е важна за твоето кариерно развитие?

Емоционална интелигентност играе важна роля на работното място. Мениджърите, често определят дали ще бъдете наети, повишени или подготвяни за лидерска позиция в зависимост от вашата емоционална интелигентност.

Хората с по-висока степен на емоционална интелигентност имат способността да възприемат и оценяват собствените си емоции и могат да усещат и разбират емоциите на другите. Те се познават добре и могат лесно да се справят в стресови ситуации. Те са добри при вземането на решения и имат силно развита интуиция. Всички тези качества са важни за да станете добър лидер.

Емоционалната интелигентност е от ключово значение както за личните, така и за професионалните взаимоотношение. Ето защо е важно ръководителите да развиват своята емоционална интелигентност.

За добра емоционална интелигентност са важни редица умения, които могат да бъдат научени. Следват някои от полезните резултати, които са следствие развитието на вашата емоционална интелигентност:
  1. Намаляване на стресови ситуации – способността да запазите спокойствие и да се контролирате, е положителен атрибут в бизнес средата и в живота. Кои са тригерите, ситуациите и емоциите, които причиняват стрес? Как реагирате на тях? Дали се тревожите и обвинявате другите? Чувствате ли възел в стомаха? Стискате ли юмруци? Предпочитате да викате, разговаряте или да се оттеглите от ситуацията? Намерете нови начини за справяне със стреса – разходки, дишане, музика и т.н.
  2. Прегърнете емоциите си – изучете себе си в ежедневието, направете самооценка на вашите емоции, силни страни и недостатъци. Можете ли да приемете, че не сте перфектни? Готови ли сте да работите върху области, които се нуждаят от подобрение?
  3. Научете се да свързвате мислите с емоциите си – когато чувствате нещо, запитайте се какво мислите за него? Не съдете твърде строго или не отричайте чувствата си, когато те са неприятни. Преценете дали това, което чувствате е здравословно и нормално или това е нездравословна емоция.
  4. Контролирайте невербалната комуникация – от тона на гласа ни до положението на тялото ни, чрез невербалната комуникация, вие изпращате съобщения, независимо, че не възнамерявате да общувате. За да се научим да контролираме комуникацията, ние започваме с невербалния акцент към другите, чрез контакт с очи и да слушаме внимателно преди да бързаме да осъдим или да даваме мнение.
  5. Демонстрирайте смирение и чувство за хумор – вместо да търсите внимание и да изисквате оценка, направете така, че работата ви да говори вместо вас. Поставянето на фокуса върху другите демонстрира смирение и висока степен на увереност в себе си. Когато сте изправени пред предизвикателства, поемете дълбоко въздух и се настройте с чувство за хумор. В края на краищата, смехът намаля стреса и изглажда разликите между най-упориттите противници.
  6. Помислете, преди да действате – наблюдавайте и изследвайте как вашите действие влияят на чувствата и емоциите на другите. Поставяйте се на позицията на другите, преди да предприемете действия, като се опитате да определите нивото на въздействие. Ако трябва да се предприемат действия с негативни последствия, как може да помогнем на засегнатите страни да се справят с последиците.
  7. Поемане на отговорност – част от това да бъдеш емоционално интелигентен и добър лидер е поемането на отговорност за действията и бездействията, когато нещата се объркат. Извинете се бързо, ако сте засегнали някого. Не използвайте аргументи. Простете на другите, ако имате чувство на негодувание.
  8. Научете за правилната комуникация между шефове, подчинени и колеги на вашето ниво. Изпадали ли сте в ситуация, при която да не знаета каква задача ви се възлага и какво се очаква от вас или вие да сте възложили задача по начин по който след това да се чувствате неудовлетворен?
Developed by - DeFacto Studio